Over mij

Mariska, aangenaam!

Creatief, ondernemend, vol ideeën en met een passie voor kinderen.

Met bid- en dankdag maak ik als vormgever – en vrouw van de jeugdouderling – de papieren liturgie voor onze kerk. Daarvoor krijg ik handvatten uitgereikt van de HGJB en daar zaten pictogrammen tussen. Dit vond ik erg mooi en die wilde ik vaker gebruiken. Zo is in 2015 het idee ontstaan voor preekschrijfkaarten in onze gemeente.

Mariska Hardeman

Ik merkte aan mijn kinderen dat zij in de dienst niet wisten waar ze aan toe waren. Ik ben de kaart steeds vaker gaan gebruiken om de dienst overzichtelijk te maken voor hen. Zo ziet u maar: een ‘wiebel’kind kan voor enorme inspiratie zorgen!  😊

Later ben ik de preekschrijfkaart ook voor andere ouders uit gaan printen. Deze kaarten werden positief ontvangen door gemeenteleden, en zo is het verder gegroeid. Om nog meer ouders en kinderen te helpen, wil ik dit idee graag breder uitzetten d.m.v. o.a. deze website en sinds 2021 werk ik samen met de HGJB.

Ik vind het leuk om te inspireren en te verbinden. Boekjes maken doe ik al vanaf dat ik net kon lezen en schrijven. Ook later ben ik ‘boekjes’ blijven maken, zoals het oprichten van de schoolkrant op de middelbare school tot de GemeenteWijzer (informatieboekje voor onze kerkelijke gemeente) en al meer dan 10 jaar ben ik vormgever van christelijk kinderblad BimBam. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf in vormgeving: bijMaris.

Een andere rode draad in mijn leven is het werken met kinderen en jongeren. Dit idee uitwerken past dus helemaal bij mij en ik vind het erg leuk om mijn talent op deze manier in te kunnen zetten en zo kinderen hopelijk een welkom gevoel te geven in de gemeente!

Mariska Hardeman – Blaauwendraad

Ervaringen

Reacties op de preekschrijfkaart.

Ik ben heel erg onder de indruk van de preekschrijfkaarten. Uniek, want zoiets heb ik nog nooit gezien. Ik moet eerlijk zeggen dat het mij ook helpt om te kijken vanuit een kind. In de wirwar van de kerkdienst waar er zoveel gebeurt, helpen deze kaarten om structuur aan te brengen en de dienst te kunnen volgen. Het zal het leer-rendement zeker verhogen. En het reikt ongetwijfeld verder dan alleen de jonge kinderen. Ik kan er zelf ook nog van leren, bijvoorbeeld van zo’n landkaartje en de Bijbelteksten waar je iets uitlegt. Echt, fantastisch! Heel veel zegen bij alles wat je doet. Dat deze kaarten een krachtige uitwerking mogen hebben op de kinderen en volwassenen (die ook stiekem mee zullen lezen 😉).

Corine Havelaar